Składniki:
- 1 kg wołowiny
- pół czerwonej papryki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 1/2 l bulionu cielęcego
- 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
- listek laurowy
- gałązka tymianku
- 2 łyżki masła
- 20 dag szalotek
- łyżeczka cukru pudru
- 25 dag pieczarek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wołowinę i paprykę pokrój w dużą kostkę, a marchewki i cebule w plastry. Czosnek posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Wyjmij boczek, wrzuć mięso i zrumień je, mieszając. Dodaj paprykę, marchew i cebulę. Przesmaż, dopraw solą i pieprzem. Odlej tłuszcz.
- Całość oprósz mąką, przesmaż. Podlej bulionem i winem, dodaj czosnek, listek laurowy i tymianek. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 2,5 godz.
- Cebulki przesmaż na łyżce masła. Podlej wodą, dodaj sól i cukier puder, gotuj ok. 10 min, aż pokryją się syropem. Pieczarki pokrój, przesmaż na łyżce masła.
- Mięso wołowe wyjmij na półmisek. Sos odparuj, przecedź. Dodaj do niego boczek, cebulki i pieczarki. Podgrzej, dopraw, polej mięso.