Spis treści
- Sałatka z arbuzem
- Arbuzowy chłodnik gazpacho
- Pizza z arbuza na słono
- Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały?
Sałatka z arbuzem
Składniki:
- Garść rukoli
- Garść roszponki
- Opakowanie sera fety lub bałkańskiego w solance
- Ćwiartka dużego arbuza
- Pomidorki koktajlowe
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta cynamonu
- Oliwa z oliwek
- Ocet jabłkowy
- Miód płynny
Przygotowanie
- Arbuza dokładnie obierz ze skórki i pozbądź się pestek.
- Pokrój w drobną kosteczkę i odłóż do miski.
- Ser typu feta pokrój także w kostkę.
- Jeżeli zdecydujesz się na ten w typie bałkańskiego zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach.
- Pomidorki koktajlowe przedziel na pół i wymieszaj z arbuzem i serem. Posyp garścią wymytej rukoli i roszponki.
- Przygotuj sos: wymieszaj miód płynny z octem jabłkowym i oliwą z oliwek.
- Polej nim wszystkie składniki i dopraw na koniec solą, pieprzem i cynamonem.
- Podaj po kilku minutach, aż wszystkie smaki połączą się.
- Możesz podawać także na zimno, prosto z lodówki. Najlepsza jest tego samego dnia.
fot. Adobe Stock
Chłodnik gazpacho
Składniki:
- Pół dojrzałego arbuza
- Puszka pomidorów bez skórki
- Opakowanie przecieru pomidorowego
- Duża cebula czerwona
- Duża cebula biała
- Chili w płatkach lub jedno małe świeże
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Mięta lub bazylia
Przygotowanie
- Cebule pokrój w piórka lub drobną kostkę i podsmaż w garnku na oliwie z oliwek.
- Dodaj zgnieciony czosnek. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
- Pokrój chili w cienkie plasterki lub dodaj suszone w płatkach.
- Dolej bulionu warzywnego lub wody i zagotuj razem z kawałkami arbuza.
- Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno razem z liśćmi mięty lub bazylii.
fot. Adobe Stock
Pizza na słono
Składniki:
- Pół dojrzałego arbuza
- Paseczki prosciutto
- Parmezan w kawałku
- Garść oliwek
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Oliwa z oliwek
- brzoskwinia
Przygotowanie
- Arbuza dokładnie umyj i wyszoruj skórkę. Przekrój gruby okrągły plaster o grubości przynajmniej 7 cm.
- Następnie przekrój na 8 części. Posyp solą i pieprzem.
- Nałóż cienkie paseczki prosciutto i posyp tartym parmezanem lub ułóż niewielkie kawałki.
- Oliwki pokrój na niewielkie kawałki. Brzoskwinię obierz i podziel na cienkie plasterki.
- Wszystko zaaranżuj na indywidualnych porcjach arbuza.
- Polej oliwą z oliwek. Jeżeli chcesz bardziej podkręcić smak, wybierz ocet balsamiczny.
fot. Adobe Stock
Skąd wiadomo, że arbuz jest dojrzały?
Jeżeli nie masz pewności, że owoc jest już odpowiedni do przyrządzenia, sprawdź nasze podpowiedzi:
Spód
Arbuzy mają spód, który styka się z ziemią przez cały swój wzrost, zwany „plamą pola”. To miejsce na dojrzałym arbuzie będzie żółtawe (czasami nazywane „maślanym”), a nie białe, co wskazuje na niedojrzały okaz.
Uderz ręką
Dojrzały arbuz będzie wydawał głuchy dźwięk po uderzeniu, co bardziej przypomina „pisknięcie” niż „uderzenie”. Niedojrzały natomiast będzie miał więcej wyższego dźwięku, podczas gdy przejrzały będzie wydawał „łomot” lub dźwięk o niższej wysokości.
Powąchaj
Podnieś go i dobrze powąchaj z daleka od innych egzemplarzy w sklepie. Dojrzały arbuz powinien pachnieć słodko, ale delikatnie – intensywna woń będzie wskazywała na przejrzały owoc.
Ściśnij
Delikatnie ściśnij bok arbuza, aby zbadać w jakiej kondycji jest jego wierzch. Skórka nie powinna być przesadnie twarda. Powinna dojrzewać razem z owocnią i dawać się lekko zgnieść.
Zobacz też:
Sprawdź, jak przygotować różne melony Dlaczego warto włączyć arbuza do diety - poznaj właściwości