Bułeczki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Drożdżowe bułeczki to smak dzieciństwa!
Weronika Kwaśniak / 09.06.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 10 truskawek
  • gruby cukier do posypania
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bułeczki z truskawkami!

  1. Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól.
  4. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  5. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  6. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Powinno być dość ścisłe.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Ciasto jeszcze raz zagnieć, a następnie zrób z niego wałeczek i pokrój na kawałki.
  10. Z każdego kawałka zrób placuszek, połóż na środku truskawkę i zawiń w ciasto, formując okrągłą bułeczkę.
  11. Połóż je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Gdy lekko podrosną, każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 25 minut.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA