Reklama

Makowiec drożdżowy warstwowy

Składniki:

  • 400 g maki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • Szklanka cukru
  • Pół kostki masła
  • 500 g maku
  • Skórka pomarańczowa
  • Suszona żurawina
  • Rodzynki
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
  2. Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
  3. Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera.
  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj masę makową.
  5. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 minut.
  6. Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj posiekane rodzynki i żurawinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój na 4 części.
  7. Następnie rozsmaruj masę równomiernie i nakładaj warstwę po warstwie do całkowitego zakrycia maku.
  8. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  9. Makowiec piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

A’la Magda Gessler

Składniki:

  • ciasto drożdżowe 700 g
  • rodzynki 30-40 g
  • 300 g maku
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • garść orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
  2. Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
  3. Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera.
  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotuj masę makową. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 do 60 minut.
  6. Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz miód – może być gryczany lub spadziowy. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.
  7. Następnie rozsmaruj masę równomiernie i zroluj do całkowitego zakrycia maku. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto.
  8. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  9. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Z gotowej masy makowej

Składniki:

  • 400 g maki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • Szklanka cukru
  • Pół kostki masła
  • 500 g masy makowej
  • Skórka pomarańczowa
  • Suszona żurawina
  • Garść posiekanych orzechów laskowych
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
  2. Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
  3. Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera. Przełóż ciasto drożdżowe do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotuj masę makową. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 minut.
  5. Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i żurawinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.
  6. Następnie rozsmaruj masę równomiernie i zroluj do całkowitego zakrycia maku. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto.
  7. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Reklama

Zobacz też:
Nie wiesz, jak przygotować makowiec zawijany? Sprawdź, co zrobić, aby nie pękał! Dwa ciasta w jednym! Idealny sernikomakowiec na święta dla każdego!

Reklama
Reklama
Reklama