Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny
- łyżeczka żelatyny
- szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml likieru migdałowego amaretto
- 25 dag truskawek
- kakao
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tiramisu z truskawkami!
- Przygotuj poncz: zaparzoną kawę wymieszaj z cukrem, a gdy przestygnie z amaretto.
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej i rozpuść.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puch.
- Ciągle ucierając, dodaj ser mascarpone, skórkę cytrynową i żelatynę.
- Podłużne biszkopty przełam na pół, mocz w kawowym ponczu i ułóż na dnie pucharków.
- Biszkopty przykryj warstwą truskawek. Na truskawki połóż krem.
- Całość posyp kakao i udekoruj biszkoptami i truskawkami.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis