Ptysie z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Te ptysie najlepiej smakują z dodatkiem bitej śmietany i soczystych owoców!
Weronika Kwaśniak / 10.06.2016 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Ptysie z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 dag truskawek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ptysie z truskawkami!

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
  2. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kulę i stanie się lekko szkliste.
  3. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  4. Do ciasta wbijaj po jednym jajku, mieszając mikserem.
  5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij na blaszkę ptysie w formie pierścieni.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 25 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
  7. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie mogą opaść.
  8. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  9. Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz na papierowym ręczniku, pokrój na ćwiartki.
  10. Na wystudzone ptysie wyłóż bitą śmietanę i truskawki.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA