Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 6 dag masła
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem do karpatki:
- opakowanie mrożonych truskawek
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- masło do formy
- świeże truskawki
Przygotowanie:
- W rondlu zagotuj 3/4 szklanki wody z solą i masłem. Zestaw z ognia, wsyp mąkę, wymieszaj. Mieszając, ogrzewaj, aż na bokach garnka pojawi się biały nalot. Ciasto lekko przestudź. Miksując, dodawaj po jednym jajku, na końcu wsyp proszek do pieczenia. Dwie tortownice o śred. 20 cm natłuść masłem, wyłóż ciastem. Piecz 35 min (200 st.). Ostudź na kratce.
- Truskawki rozmroź na sicie. Ugnieć widelcem, dodaj cukier puder. Żelatynę namocz w 3 łyżkach śmietany. Rozpuść na parze. Śmietanę ubij, pod koniec dosyp cukier waniliowy. Truskawki połącz z połową śmietany, dodaj przestudzoną żelatynę. Krem wstaw na kilka minut do lodówki.
- W tortownicy umieść blat ciasta, przykryj połową kremu. Na kremie ułóż kolejny blat ciasta, dociśnij, przykryj pozostałym kremem. Wierzch posmaruj kremówką, chłodź 2 godziny. Udekoruj truskawkami.