Reklama
Składniki:

- 25 dag masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- opak. cukru waniliowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 słoiczka konfitury malinowej
- 2 tabliczki białej czekolady
- masło i bułka tarta do formy

Reklama
Przygotowanie:

1. Miękkie masło ubij z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką pomarańczową na puszystą masę. Miksując, dodaj po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i – cały czas miksując – po łyżce dodaj do masy. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao.

Reklama

2. Foremkę z kominem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż ciemną masę, a następnie jasną. Delikatnie zamieszaj. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Piecz 60 min w temp. 180 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Ostudź. Przekrój na 3 blaty, przełóż konfiturą malinową. Wierzch polej stopioną na parze czekoladą. Odstaw na godzinę.

Reklama
Reklama
Reklama