Reklama
Składniki:

4 białka
szklanka cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
łyżka bardzo zimnej wody
łyżeczka octu winnego
masło
2 szklanki bitej śmietany
kieliszek likieru pomarańczowego
40 dag truskawek (świeże bądź mrożone)

Reklama
Przygotowanie:

Białka ubija na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodaj cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Pod koniec wymieszaj masę z łyżką lodowatej wody. Tortownice o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem, lekko posmaruj masłem i bardzo mocno schłódź. Przełóż do niej masę z białek (możesz to zrobić to za pomocą szprycy do kremów robiąc fantazyjnego ślimaka). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 stC. Po 20-30 min zmniejsz temperaturę do 100 stC i susz bezę, aż jej wierzch stwardnieje. Bitą śmietanę delikatnie wymieszaj z likierem pomarańczowym. Ostudzoną bezę ułóż na paterze, posmaruj bitą śmietanę i udekoruj truskawkami.

Reklama
Reklama
Reklama