Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag herbatników

Na krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Na masę winogronową:

  • 250 ml soku z winogron
  • 10 dag cukru żelującego 3:1
  • winogrona do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik z winogronami! Oto wypiek na puszystym biszkopcie, obłożony pysznym kremem i udekorowany soczystymi owocami!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C.
  5. Upieczony i dobrze wystudzony biszkopt przekrój ostrożnie na 3 blaty.

Szybki tort bezowy - przepis

  1. Herbatniki rozdrobnij na masę o konsystencji drobnego piasku.
  2. Sok winogronowy zagotuj z cukrem żelującym i odstaw, żeby wystygł.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  4. Blaty ciasta przełóż masą winogronową i częścią kremu śmietanowego.

Torcik z malinami - przepis

Reklama
  1. Połową pozostałego kremu posmaruj boki tortu.
  2. Pokruszone herbatniki przesyp na płaski talerz.
  3. Tort weź bardzo delikatnie w dłonie i "poturlaj" go bokiem w talerzu z herbatnikami, aby bok ciasta pokrył się warstwą herbatników.
  4. Posmaruj wierzch tortu resztą kremu i ozdób winogronami (najlepiej odpestkowanymi).
Reklama
Reklama
Reklama