Tarta gruszkowa

Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
10-12 dag zimnego masła,
4-5 łyżek lodowatej wody,
Wierzch:
5 gruszek,
5-6 dag masła,
1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
W misce wymieszać obie mąki z cukrem i solą. Posiekane masło dodać do ciasta. Ciasto szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Każdą połówkę pokroić jeszcze wzdłuż na 3 części. Masło stopić w metalowej formie na tartę, wsypać cukier. Gotuj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i nabierze złotobrązowej barwy (ok. 5 minut). Zdjętą z ognia foremkę odstawić na 3 minuty, a następnie ułożyć w niej cząstki gruszek tak aby lekko zachodziły jedna na drugą. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy formy, przykryć nim gruszki. Wierzch ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać 15 minut, następnie przykryć formę talerzem o nieco większej średnicy i odwróć formę, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. Podawać ciepłe.