Strucla z musem jabłkowym

- Irena Piotrak
Składniki:
- 25 dag mąki
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 dag masła
- szczypta soli
Na mus:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 10 dag cukru
- 1 cytryna
- 5 dag rodzynek
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. 2/3 włóż do garnka, duś, aż się rozgotują. Dodaj cukier, rodzynki i resztę jabłek, duś 5 min.
2. Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, dodaj jajko, żółtko, sól i drożdże roztarte z 2 łyżkami ciepłego mleka.
3. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej utartą masę oraz pozostałe mleko. Wyrób jednolite ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj musem jabłkowym, zwiń roladę, delikatnie skręć ją wokół własnej osi. Włóż do formy, posmaruj żółtkiem. Gdy wyrośnie, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.