Reklama

Ryż z jabłkami i cynamonem to deser, który pamięta z dzieciństwa chyba każdy z nas. Zrób go z ryżu długoziarnistego - jaśminowego lub basmati, a następnie dodaj duszone jabłka oraz cynamon. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten pyszny i wyjątkowo prosty deser w wersji tradycyjnej, fit oraz z dodatkiem budyniu. Poznaj prosty przepis na ryż z jabłkami.

Reklama

Spis treści:

  1. Ryż z jabłkami i cynamonem
  2. Ryż zapiekany z jabłkami
  3. Ryż z jabłkami w wersji fit
  4. Ryż z jabłkami i budyniem

Prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem

Ten prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem jest najczęściej wykorzystywany w naszych domach. Jeśli masz nadmiar jabłek, wystarczy tylko trochę ryżu, śmietana oraz cynamon. Proste, szybkie i pyszne - ten przepis idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację i lekką mleczną przekąskę.

Składniki:

  • 500 g białego ryżu jaśminowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 5 średnich jabłek,
  • 5 łyżek cukru,
  • małe opakowanie śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj do miękkości, a następnie wymieszaj dokładnie z masłem.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop cytryną, aby nie ściemniały.
  3. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ryż z jabłkami kładź warstwami w głębokim naczyniu - każdą z nich przełóż śmietaną i cynamonem. Dzięki temu ryż będzie miał jeszcze więcej smaku, a do tego będzie apetycznie pachniał domową szarlotką.
prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem
fot. Prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem/Adobe Stock, ricka_kinamoto

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to również dość klasyczny pomysł na wykorzystanie tych dwóch składników. W wersji zapiekanej ryż jest chrupiący, a całość nieco bardziej sypka. Niemniej jednak to pyszny przepis, który sprawdza się idealnie każdego dnia, a także podczas rodzinnych imprez.

Składniki:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 średnie jabłka,
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż w 3 szklankach wrzącej wody. Gdy będzie już miękki, odstaw go, aby przestygł.
  2. Pokrój jabłka w cienkie plasterki i dopraw cynamonem.
  3. Warstwę ryżu i jabłek ułóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
  4. Na wierzch ułóż porcję masła i posyp bułką tartą.
  5. Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut.

Gotowy zapiekany ryż z jabłkami serwuj dopiero po przestygnięciu z odrobiną kwaśnej śmietany. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem możesz też podać z lodami waniliowymi - w tej wersji oczarujesz nim nawet najmłodszych.

prosty przepis na ryż z jabłkami zapiekany
fot. Prosty przepis na zapiekany ryż z jabłkami/Adobe Stock, minadezhda

Prosty przepis na ryż z jabłkami w wersji fit

Jeśli dbasz o linię, jesteś na diecie lub chcesz przygotować zdrową przekąskę, ten przepis jest dla ciebie. Możesz użyć wody zamiast mleka, sięgnąć po niskosłodzony napój roślinny lub tradycyjne mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Do tego dodaj bakalie oraz cynamon i pyszny deser gotowy.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 5 startych jabłek,
  • garść rodzynek,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 1,5 szklanki ryżu.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozwól, aby napęczniał. Do garnka wlej mleko i wsyp ziarenka z obranej wanilii.
  2. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach i odłóż na bok do miski. Możesz skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dosyp rodzynki i dokładnie wymieszaj z jabłkami.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ryż i jabłka z rodzynkami oraz cynamonem.
  5. Tak przygotowany ryż z jabłkami zapiecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

W wersji fit możesz przyrządzić ryż z jabłkami na wodzie. To danie idealnie smakuje z polane jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.

prosty przepis na ryż z jabłkami fit
fot. Prosty przepis na ryż z jabłkami w wersji fit/Adobe Stock, lilechka75

Prosty przepis na ryż z jabłkami i budyniem
Budyń zawsze jest doskonałym pomysłem, jeśli chodzi o owocowe desery. Jego konsystencja wiąże wszystkie składniki i sprawia, że całość jest bardziej kremowa.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu jaśminowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1/4 kostki masła,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 średnich jabłek.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Dodaj do smaku cynamon lub kardamon.
  3. Ryż ugotuj w mleku, cały czas mieszając. Dodaj opakowanie budyniu.
  4. Dodaj masło, cukier i sól. Po 20 minutach zdejmij z ognia i połącz z jabłkami.
  5. Podawaj na ciepło, tuż po wyjęciu z garnka.
prosty przepis na ryż z jabłkami i budyniem
fot. Prosty przepis na ryż z jabłkami i budyniem/Adobe Stock, Dar1930
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.05.2017 r.
Reklama

Więcej pomysłów na proste i pyszne desery:

Reklama
Reklama
Reklama