Tarta orzechowa
Pyszny deser, którym łatwo oczarujesz domowników i gości.

Opublikowano: 19.12.2013, 10:00
Reklama
Ilość kalorii: 400
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko
- 2 łyżki wody
- 30 dag orzechów włoskich
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- polewa czekoladowa
Reklama
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj z mąką, rozetrzyj w palcach.
2. Dodaj cukier, żółtko i wodę, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
4. Wylep nim dno i boki formy na tartę.
5. Upiecz ciasto na złoty kolor w temperaturze w 200 st. C.
7. Na patelni rozpuść cukier z miodem.
8. Do cukru dodaj orzechy, przesmaż, mieszając.
9. Podpieczony spód posmaruj polewą.
10. Wyłóż na niego orzechy, polej pozostałą częścią polewy.
Reklama
Przepis z "Przyjaciółki"
Reklama
Reklama
Reklama