Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Na nadzienie:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • galaretka wiśniowa
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sushi na słodko!

  1. W rondelku rozpuść masło i czekoladę.
  2. Dodaj mleko, kakao, cukier, jajka i mąkę, dokładnie zmiksuj.
  3. Dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję śmietanki.
  4. Odstaw na 10 minut.
  5. Z ciasta smaż na dużej rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem patelni cienkie naleśniki.
  6. Usmażone placki przykryj, aby nie obeschły.
  7. Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do lodówki, by zastygła.
  8. Stężałą galaretkę pokrój w paski.
  9. Serek utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.
  10. Naleśniki posmaruj serkiem, połóż na każdym pasek galaretki i zwiń w roladkę.
  11. Roladki zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  12. Schłodzone pokrój.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na desery:

Lizaki z pianek - przepis
Blok czekoladowy - przepis
Banany w cieście francuskim - przepis

Reklama
Reklama
Reklama