Reklama

Proponujemy muffinki z dodatkiem ulubionych bakalii, takich jak: posiekane daktyle, figi czy suszone morele. Po upieczeniu można polać je miodem lub syropem klonowym.
Polecamy także: Bułeczki z rodzynkami - smaczny przepis
Muffinki bananowe z bakaliami

Reklama
  • 120 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie
  • tłuszcz do foremek
Reklama

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, wystudzić. Roztopione masło wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rozgniecionymi widelcem bananami, śmietaną i jajkami. Potem dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie. Ciasto nakładaj do wysmarowanych uprzednio foremek. Piecz ok. 20 min. w temp. 180°C. Ostudź na kratce.
Zobacz też: Jak upiec muffinki?

Reklama
Reklama
Reklama