Kasia gotuje z Polki.pl - Makowiec wegański
Makowiec wegański przygotowywany bez dodatku jajek to idealna propozycja dla osób, które również chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem świąt bez ograniczeń!
Makowiec wegański według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na makowiec wegański:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki domowej masy makowej
- pół szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki roztopionego tłuszczu kokosowego
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- szczypta soli
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- ćwierć opakowania świeżych drożdży
Jak zrobić makowiec wegański?
Przygotowujemy najpierw rozczyn na bazie cukru, drożdży i odrobiny ciepłej wody. Wsypujemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Dolewamy tłuszcz kokosowy i wyrabiamy za pomocą łyżki, a następnie rękoma. Ugniatamy do uzyskania zwartej kuli. Pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odkładamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Na płachcie ciasta rozsmarowujemy masę makową. Uważamy, aby 2 cm ciasta pozostały bez masy jako szew do zawijania makowca. Ciasno zwijamy rulon. Gdy ciasto leży szwem do dołu zawijamy papierem do pieczenia. Ciasno zwijamy brzegi. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Studzimy, a następnie dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.