Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
Reklama

Masa na makowiec:

  • 40 dag maku
  • 3 szklanki mleka
  • 10 dag płynnego miodu
  • 2 żółtka
  • jajko
  • po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich


Dodatkowo:

  • białko
  • gotowy lukier
  • mak do posypania
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Żółtka ubij z resztą cukru, dodaj do mąki z drożdżami, masłem, olejem, skórką cytrynową i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę.
  2. Mak zalej mlekiem, gotuj ok. 40 minut, osącz na sicie, zmiel dwa razy w maszynce o drobnych oczkach. Wymieszaj z płynnym miodem, żółtkami, białkiem oraz bakaliami.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Ułóż na papierze do pieczenia, rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj placki dodatkowym białkiem i rozłóż masę makową. Pomagając sobie papierem, zwiń ciasto w rolady. Owiń luźno w papier, ułóż na blasze i odstaw na kolejne 30 min. Piecz ok. 50 min (195 st.). Odstaw do ostudzenia. Odwiń z papieru. Polukruj gotowym lukrem i posyp makiem.
Reklama
Reklama
Reklama