Makowiec zawijany z lukrem - przepis
Zaijany makowiec z lukrem to ciasto, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 10.12.2010, 12:28
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 żółtka
- 5 dag rozpuszczonego masła
- łyżka oleju
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
Reklama
Masa na makowiec:
- 40 dag maku
- 3 szklanki mleka
- 10 dag płynnego miodu
- 2 żółtka
- jajko
- po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- białko
- gotowy lukier
- mak do posypania
Przygotowanie:
Reklama
- Mąkę przesiej do miski. Drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Żółtka ubij z resztą cukru, dodaj do mąki z drożdżami, masłem, olejem, skórką cytrynową i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę.
- Mak zalej mlekiem, gotuj ok. 40 minut, osącz na sicie, zmiel dwa razy w maszynce o drobnych oczkach. Wymieszaj z płynnym miodem, żółtkami, białkiem oraz bakaliami.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Ułóż na papierze do pieczenia, rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj placki dodatkowym białkiem i rozłóż masę makową. Pomagając sobie papierem, zwiń ciasto w rolady. Owiń luźno w papier, ułóż na blasze i odstaw na kolejne 30 min. Piecz ok. 50 min (195 st.). Odstaw do ostudzenia. Odwiń z papieru. Polukruj gotowym lukrem i posyp makiem.
Reklama
Reklama
Reklama