Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ew. pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 75, g cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • 50 ml oleju roślinnego,
Reklama
Przygotowanie:

Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe jest doskonałym dodatkiem do porannej kawy czy poobiednim deserem. Przygotujesz je w 20 minut, a w trakcie pieczenia w kuchni będzie roztaczał się soczysty zapach cytryny. Magia!

Dzięki jogurtowi greckiemu możesz obyć się bez jaj - ciasto może nie będzie puchate i nie wyrośnie po brzeg tortownicy, ale za to będzie lekkie i delikatne. Jeśli zasmakuje ci ten domowy wypiek na jogurtowej bazie, polecamy też sernik z jogurtu greckiego.

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C oraz przygotuj formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Cytrynę sparz i zetrzyj skórę z połówki.
  3. Do miski przełóż jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia(plus ew. sodę), cukier i skórkę z cytryny.
  4. Do składników wyciśnij sok z połowy cytryny.
  5. Składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem, przelej do foremki i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz jogurtowe ciasto cytrynowe przez 40-45 minut i po ostygnięciu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Reklama

Inne przepisy na słodkości: Pyszny porzeczkowiec z kwaśną nutąIdealny biszkopt czekoladowyKochane przez dzieci: ciasto 3 bit bez pieczenia

Reklama
Reklama
Reklama