Tiramisu w kieliszku
Smakowite tiramisu przygotujesz z dobre jakości serka mascarpone
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 26.06.2013, 08:25
Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 12 podłużnych biszkoptów
- 25 dag serka mascarpone
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru Amaretto
- 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- naturalne kakao
Reklama
Przygotowanie:
- Żółtka z cukrem przełóż do miski, wlej 3 łyżki likieru Amaretto. Ubijaj na parze około 20 minut, aż powstanie puszysty krem. Następnie lekko przestudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
- W osobnym naczyniu utrzyj serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą śmietanę. Biszkopty połam, ułóż w pucharkach i polej kawą wymieszana z pozostałym likierem Amaretto. Przykryj biszkopty kremem i odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem kremowego tiramisu w kieliszku oprósz je kakao.
Reklama
Reklama
Reklama