Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • naturalne kakao
Reklama
Przygotowanie:
  1. Żółtka z cukrem przełóż do miski, wlej 3 łyżki likieru Amaretto. Ubijaj na parze około 20 minut, aż powstanie puszysty krem. Następnie lekko przestudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
  2. W osobnym naczyniu utrzyj serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą śmietanę. Biszkopty połam, ułóż w pucharkach i polej kawą wymieszana z pozostałym likierem Amaretto. Przykryj biszkopty kremem i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  3. Przed podaniem kremowego tiramisu w kieliszku oprósz je kakao.
Reklama
Reklama
Reklama