Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Biszkopt na tort z octem
  2. Jak go nasączyć?
  3. Jak go prawidłowo przekroić?

Biszkopt na tort z octem

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i ubij na sztywno do uzyskania lśniącej piany
  2. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, aby masa nabrała koloru.
  3. Przesiej dokładnie mąki i proszek do pieczenia.
  4. Dodawaj partiami razem z cukrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
  5. Na koniec wlej ocet. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz cukrem mąką.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  7. Poczekaj, aż biszkopt na tort lekko przestygnie, a następnie wyciągnij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Po całkowitym wystygnięciu przekrój na blaty tortowe.

Jak nasączyć biszkopt?

Szykując biszkopt na tort musisz mieć pewność, że nie jest za suchy i podczas przełożenia kremem nie wsiąknie w połowie w ciasto. Sprawdź, czym go namaczać:

Napar z herbaty – mocny aromat herbaty sprawi, że blaty biszkoptowe będą wilgotne i aromatyczne. Najbardziej polecana jest mieszanka earl lub lady grey z nutą bergamotki

Syrop owocowy – kupiony lub domowy rozcieńcz odrobiną przegotowanej wody i rozsmaruj za pomocą pędzelka cukierniczego lub silikonowej szpatułki. Idealny zwłaszcza do tortów na bitej śmietanie lub z musami owocowymi

Rum – dla dorosłych łasuchów możesz nasączyć ciasto mieszanką rumu i naparu z czarnej herbaty lub kawy. Będzie nieodzowny przy kawowym tiramisu lub biszkoptach czekoladowych

Sok z czarnej porzeczki – jej intensywny smak i kolor podkreśli walory wypieku. Jeżeli krem maślany lub z bitej śmietany jest zbyt mdły, jego dodatek to zmieni i uratujesz deser.

Jak prawidłowo przekroić?

Istnieje kilka sposobów, które ułatwią ci to zadanie:

Temperatura

Istotną kwestia, o której należy pamiętać jest schłodzenie ciasta. Jeżeli przekroisz je nim całkowicie wystygnie, pojawią się grudki, a dodatkowo brzegi będą poszarpane i nierówne.

Nić

Dobrze naciągnięta nić pozwoli na równomierne przekrojenie blatów biszkoptu na kilka warstw. Ważne jest, aby trzymać ją pewne w dłoniach i operować jak piłą, delikatnie przesuwając w środku wypieku.

Reklama

Długi nóż do chleba

Ten z ząbkami o długości ponad 20 cm znacznie ułatwi zadanie. W tym przypadku również nie zapomnij odczekać, aż ciasto całkowicie odparuje. Początkowo zaznacz płytkimi nacięciami grubość twoich blatów do tortu, aby były równe.

Zobacz też inne przepisy na torty i biszkopty:

Reklama
Reklama
Reklama