WZ to klasyczny kakaowy biszkopt, który jest nasączany ponczem, naparem z kawy lub sokiem owocowym. Środek na bazie bitej śmietany lub serka (w urozmaiconej wersji) występuje z dodatkiem owoców. Klasyczna polewa czekoladowa zwieńcza całość wypieku. Ciasto przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady z kremowym wykończeniem! Sprawdź nasze przepisy!
Ciasto WZ
Oto składniki na ciasto WZ:
- 5 jajek
- szklanka mąki
- pół szklanki kakao
- szklanka cukru
- 2 opakowania śmietanki kremówki
- pół szklanki wody
- 2 tabliczki czekolady
- pół szklanki masła
Jak zrobić ciasto WZ?
Wykładamy blachę papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę, kakao – jeżeli istnieje konieczność, przesiewamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. W drugiej misce oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na puszysta pianę, a żółtka razem z cukrem. Łączymy suche składniki z mokrymi tak, aby nie zniszczyć piany z białek. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. W misce ubijamy kremówkę z cukrem. Przekrawamy blat ciasta na pół i przekładamy śmietaną. Całość dekorujemy polewą z roztopionej czekolady wymieszanej z masłem. Tak przygotowaną WZ-tkę kroimy w kostkę i schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.
WZ: przepis
Oto składniki na WZ z brzoskwiniami:
- kostka masła
- ¾ szklanki cukru kryształ
- szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- 3 łyżeczki żelatyny
- 10 łyżek twarogu
- 2 opakowania śmietany kremówki
- tabliczka czekolady deserowej
Jak zrobić WZ z brzoskwiniami?
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera razem z cukrem kryształem. Następnie dodajemy kolejno jedno jajko po drugim cały czas miksując. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie ubijamy kremówkę i mielimy twaróg. Kroimy brzoskwinie na plasterki. Łączymy wszystko i przekładamy masą przekrojony blat kakaowego ciasta. Polewamy roztopioną czekoladą deserową wymieszaną z masłem. Przełożone ciasto schładzamy w lodówce. Dekorujemy według uznania owocami lub bitą śmietaną.
WZ z bitą śmietaną
Oto składniki na WZ z bitą śmietaną:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 opakowania kremówki
- łyżeczka żelatyny
- sok z cytryny
- tabliczka mlecznej czekolady
- łyżka masła
Jak zrobić WZ z bitą śmietaną?
Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Żelatynę namaczamy do napęcznienia i rozpuszczamy w ciepłej ( ale nie wrzącej!) wodzie. Łączymy z bitą śmietaną partiami. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy bitą śmietaną. Roztopioną czekoladą z masłem polewamy wierzch wuzetki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Sprawdź inne przepisy na desery