WZ: ciasto wz przepis, wz z bitą śmietaną

Warszawska wuzetka z kremem śmietankowym i polewą czekoladową Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
WZ to klasyka warszawskiego ciasta, które zna niemal każdy – sprawdź nasze przepisy na doskonałe ciasto czekoladowe!
Sylwia Kazimierczuk / 31.07.2017 14:56
Warszawska wuzetka z kremem śmietankowym i polewą czekoladową Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

WZ to klasyczny kakaowy biszkopt, który jest nasączany ponczem, naparem z kawy lub sokiem owocowym. Środek na bazie bitej śmietany lub serka (w urozmaiconej wersji) występuje z dodatkiem owoców. Klasyczna polewa czekoladowa zwieńcza całość wypieku. Ciasto przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady z kremowym wykończeniem! Sprawdź nasze przepisy!

Ciasto WZ

Oto składniki na ciasto WZ:

  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • pół szklanki kakao
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania śmietanki kremówki
  • pół szklanki wody
  • 2 tabliczki czekolady
  • pół szklanki masła

Jak zrobić ciasto WZ?

Wykładamy blachę papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę, kakao – jeżeli istnieje konieczność, przesiewamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. W drugiej misce oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na puszysta pianę, a żółtka razem z cukrem. Łączymy suche składniki z mokrymi tak, aby nie zniszczyć piany z białek. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. W misce ubijamy kremówkę z cukrem. Przekrawamy blat ciasta na pół i przekładamy śmietaną. Całość dekorujemy polewą z roztopionej czekolady wymieszanej z masłem. Tak przygotowaną  WZ-tkę kroimy w kostkę i schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.

WZ: przepis

Oto składniki na WZ z brzoskwiniami:

  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru kryształ
  • szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 łyżek twarogu
  • 2 opakowania śmietany kremówki
  • tabliczka czekolady deserowej

Jak zrobić WZ z brzoskwiniami?

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera razem z cukrem kryształem. Następnie dodajemy kolejno jedno jajko po drugim cały  czas miksując. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie ubijamy kremówkę i mielimy twaróg. Kroimy brzoskwinie na plasterki. Łączymy wszystko i przekładamy masą przekrojony blat kakaowego ciasta. Polewamy roztopioną czekoladą deserową wymieszaną z masłem. Przełożone ciasto schładzamy w lodówce. Dekorujemy według uznania owocami lub bitą śmietaną.

WZ z bitą śmietaną

Oto składniki na WZ z bitą śmietaną:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • sok z cytryny
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • łyżka masła

Jak zrobić WZ z bitą śmietaną?

Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ubijamy  śmietankę kremówkę na sztywno. Żelatynę namaczamy do napęcznienia i rozpuszczamy w ciepłej ( ale nie wrzącej!) wodzie. Łączymy z bitą śmietaną partiami. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy bitą śmietaną. Roztopioną czekoladą z masłem polewamy wierzch wuzetki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Sprawdź inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA