Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 łyżki startej czekolady
- 20 dag masła
- jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Krem:
- 25 dag mascarpone
- 50 dag kremówki
- 50 dag truskawek
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z pomarańczy
- 40 ml likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- masło do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik truskawkowy!
- Mąkę wymieszaj z migdałami, kakao i czekoladą.
- Dodaj masło.
- Posiekaj, dodaj jajko i śmietanę.
- Zagnieć ciasto, schłodź.
- Formę ze zdejmowanym brzegiem wysmaruj masłem, wysyp płatkami migdałowymi.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wylep nim formę.
- Przykryj pergaminem, obciąż grochem.
- Piecz przez 20 minut w 200°C.
- Usuń pergamin z grochem i piecz 10 minut.
- Wyjmij, wystudź.
- Truskawki umyj, pokrój, skrop likierem.
- Ser zmiksuj z sokiem pomarańczowym i cukrem.
- Wymieszaj z ubitą kremówką, truskawkami i startą czekoladą.
- Kremem napełnij ciasto, udekoruj i podawaj.