Chrust, czyli faworki z miodem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Karnawał nie może obyć się bez faworków! Sprawdź, co wyróżnia ten tradycyjny wypiek!

Czas karnawału to doskonały moment na zaproszenie gości i wypróbowanie nowych przepisów na przekąski oraz słodkie desery. Tradycyjne faworki są hitem na polskich stołach, choć pojawiają się niezwykle rzadko!
Sylwia Kazimierczuk / 11.01.2019 21:43
Chrust, czyli faworki z miodem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Celebracja karnawału

Nadchodzące miesiące upłyną pod znakiem karnawału, czyli niezliczonych balów, zabawy i tańca. My również będziemy celebrować nadchodzący okres w sposób dla nas właściwy, czyli tradycyjnymi, karnawałowymi wypiekami. Faworki, zwane również przez niektórych chrustem, są jedną z najbardziej popularnych słodkości w tym czasie.

Faworki - numer jeden na karnawał

W karnawale faworki, razem z pączkami są najczęściej serwowanymi deserami w polskiej kuchni. Ich niepowtarzalność smaku wiąże się również z tym, że pojawiają się jedynie raz do roku, w krótkim okresie. Delikatne, chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem będzie idealnym dodatkiem do innych słodkości, chociaż często odgrywają pierwsze skrzypce wśród słodkich stołów.

W polskiej kuchni podczas karnawału królują od lat, nieznacznie zmieniając recepturę, jednak zachowując cały czas fenomenalny smak. Ciasto jest stosunkowo proste do wykonania, a składniki, z których wykonuje się faworki, czyli mąka, jaja, cukier i masło, są łatwo dostępne. Faworki są smażone w głębokim tłuszczu, obecnie stosuje się różne modyfikacje receptur w taki sposób, aby ciasto było jak najmniej nasycone tłuszczem. Całość zazwyczaj jest posypywana cukrem pudrem, chociaż solo smakują równie dobrze.

Faworki

Materiały prasowe

W firmie Sweet Home tworzone są nie tylko ciasta, ciastka i ciasteczka, ale również torty na każdą okazję. Galeria zdjęć realizacji jest na tyle duża, że każdy szukający tortu na różne okazje na przykład urodziny dziecka, wesele, impreza firmowa, czy też komunia, znajdzie coś satysfakcjonującego.

Wypieki powstają od 15 lat w Pomiechówku k/Warszawy, znanego z rezerwatów przyrody. Zamiłowanie do eksperymentowania, czysta woda i świeże składniki pozwalają piec znakomite ciasta. To prężnie rozwijająca się firma, posiadająca swoje punkty w Warszawie, Legionowie, Łomiankach i Michałowicach k/Warszawy.

Zobacz też:
Jak odchudzić deser karnawałowy? Sprawdź przepis na pieczone róże!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)