Przygotowanie: 75 min
Schładzanie: 3 godziny
Porcja: 460 kcal
Składniki na 12–14 porcji:
- 6 jajek
- 25 dag cukru (1 szklanka)
- 17 dag mąki pszennej (1 szklanka)
- 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- masło i bułka tarta do formy
Przełożenie:
- 0,75 l kremówki
- 50 dag wiśni
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 torebki śmietan-fixu
- 1 kieliszek likieru wiśniowego
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
Dekoracja:
- 1 galaretka owocowa
- 3–4 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i 5 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny. Cały czas ucierając, do masy żółtkowej dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę cytrynową.
masę połącz z pianą z białek.
2. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 40 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z formy, ostudź, a następnie przekrój na 3 krążki. Skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem.
3. Owoce umyj, osusz. Wiśnie wydryluj, skrop likierem wiśniowym. Brzoskwinie sparz, obierz, przekrój na połówki, usuń pestki. Połówki brzoskwiń pokrój na mniejsze cząstki.
4. Schłodzoną śmietanę ubij z dodatkiem śmietan-fixów oraz cukru waniliowego. Krążki biszkoptowe posmaruj bitą śmietaną, obłóż owocami i złóż razem lekko dociskając. Boki tortu posmaruj resztą bitej śmietany i obsyp płatkami migdałowymi. Wierzch zalej tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Tort zastudź w lodówce przez kilka godzin. Udekoruj owocami.
Pyszne ciasta - forum >>