Spis treści
Placek z wiśniami i kruszonką
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 60 dag drylowanych wiśni
Na kruszonkę:
- 20 dag mąki
- po 10 dag masła i cukru
Przygotowanie
- Margarynę utrzyj z cukrem. Ucierając, wbijaj po 1 jajku.
- Stopniowo dosyp dwa rodzaje mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Wyrób.
- Ciasto rozsmaruj w prostokątnej blasze. Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier wsyp do miski, zalej gorącym stopionym masłem, wyrób.
- Na cieście ułóż osączone wiśnie. Na nie pokrusz ciasto kruszonkowe. Wstaw do piekarnika.
- Piecz ok. 60 min w temp.180 st. C. Przestudź.
- Gotowe ciasto warto polać lukrem: 3 łyżki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką wody i odrobiną zapachu migdałowego. Polej ciasto.
fot. Adobe Stock
Z kremem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- ¼ szklanki oleju
- Pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki wiśni
- Opakowanie budyniu
- Szklanka mleka
- ¼ kostki masła
Przygotowanie
- Mąkę pszenną dokładnie przesiej. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dolej olej cienką strużką.
- Połącz mokre i suche masy. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Nałóż wydrylowane i umyte wiśnie. Lekko ugnieć każda z nich palcem do środka ciasta.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto ostygnie, przedziel je na pół za pomocą cienkiej i mocnej nici lub ostrego noża.
- Budyń przygotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana przez producenta na opakowaniu.
- Do ciepłej masy dodaj masło i delikatnie wymieszaj do uzyskania szklistej i lśniącej konsystencji.
- Przełóż nim ciasto z wiśniami i dokładnie rozprowadź za pomocą noża.
- Dociśnij dwie połówki i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Z galaretką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki oleju
- 4 jajka
- Pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki wiśni
- Opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
Przygotowanie
- Mąkę pszenną dokładnie przesiej. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dolej olej cienką strużką.
- Połącz mokre i suche masy. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Nałóż wydrylowane i umyte wiśnie.
- Lekko ugnieć każda z nich palcem do środka ciasta.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
- Galaretkę rozpuść w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowana przez producenta.
- Jeżeli chcesz, aby owoce były dokładnie widoczne, użyj transparentnej wersji lub winogronowego soku owocowego połączonego z żelatyną.
- Wlej powoli tężejącą galaretkę do formy tak, aby pokryła wszystkie wiśnie.
- Odstaw na godzinę lub cała noc do lodówki.
Zobacz też:
Doskonałe ciasto z truskawkami na kilka sposobów Kruchy placek z czereśniami, który rozpływa się w ustach