Jak zrobić placek z wiśniami? Z kremem, galaretką lub kruszonką

placek z wiśniami i kruszonką fot. Adobe Stock
To łatwy deser, który powstanie ze składników, które znajdują się w szafce każdej pani domu. Wybierz spośród kilku propozycji.
Weronika Kwaśniak / 22.07.2019 10:57
placek z wiśniami i kruszonką fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Z kremem
  3. Z galaretką

Placek z wiśniami i kruszonką

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  łyżeczka cynamonu
  •  60 dag drylowanych wiśni

Na kruszonkę:

  • 20 dag mąki
  • po 10 dag masła i cukru

Przygotowanie

  1.  Margarynę utrzyj z cukrem. Ucierając, wbijaj po 1 jajku.
  2. Stopniowo dosyp dwa rodzaje mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Wyrób.
  3. Ciasto rozsmaruj w prostokątnej blasze. Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier wsyp do miski, zalej gorącym stopionym masłem, wyrób.
  4. Na cieście ułóż osączone wiśnie. Na nie pokrusz ciasto kruszonkowe. Wstaw do piekarnika.
  5. Piecz ok. 60 min w temp.180 st. C. Przestudź.
  6.  Gotowe ciasto warto polać lukrem: 3 łyżki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką wody i odrobiną zapachu migdałowego. Polej ciasto.

Placek z wiśniami i kremem
fot. Adobe Stock

Z kremem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki oleju
  • Pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiśni
  • Opakowanie budyniu
  • Szklanka mleka
  • ¼ kostki masła

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną dokładnie przesiej. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dolej olej cienką strużką.
  2. Połącz mokre i suche masy. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. 
  3. Nałóż wydrylowane i umyte wiśnie. Lekko ugnieć każda z nich palcem do środka ciasta.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
  5. Kiedy ciasto ostygnie, przedziel je na pół za pomocą cienkiej i mocnej nici lub ostrego noża. 
  6. Budyń przygotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana przez producenta na opakowaniu.
  7. Do ciepłej masy dodaj masło i delikatnie wymieszaj do uzyskania szklistej i lśniącej konsystencji.
  8. Przełóż nim ciasto z wiśniami i dokładnie rozprowadź za pomocą noża.
  9. Dociśnij dwie połówki i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Z galaretką

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju
  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiśni
  • Opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną dokładnie przesiej. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dolej olej cienką strużką.
  2. Połącz mokre i suche masy. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. 
  3. Nałóż wydrylowane i umyte wiśnie.
  4. Lekko ugnieć każda z nich palcem do środka ciasta.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
  6. Galaretkę rozpuść w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowana przez producenta.
  7. Jeżeli chcesz, aby owoce były dokładnie widoczne, użyj transparentnej wersji lub winogronowego soku owocowego połączonego z żelatyną.
  8. Wlej powoli tężejącą galaretkę do formy tak, aby pokryła wszystkie wiśnie.
  9. Odstaw na godzinę lub cała noc do lodówki.

Zobacz też:
Doskonałe ciasto z truskawkami na kilka sposobów Kruchy placek z czereśniami, który rozpływa się w ustach
 

Redakcja poleca

REKLAMA