Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Porcja: 330 kcal
Składniki 14–16 porcji:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (w wiaderku)
- sernix (torebka)
- torebka budyniu waniliowego
- torebka cukru waniliowego
- szklanka kremówki
- 7 jajek
- szklanka cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- zapach arakowy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Twaróg przełóż do miski. Dodaj sernix, budyń, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, kilka kropelek zapachu, 2 całe jajka i 5 żółtek oraz połowę śmietanki. Zmiksuj na gładko.
2. Resztę śmietanki ubij, wymieszaj z masą serową. Z białek ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj z masą serową.
3. Brzoskwinie z puszki dobrze osącz z zalewy. Pokrój na połówki. Spód i brzegi tortownicy obficie wysmaruj tłuszczem. Spód wysyp bułką tartą. Na dno tortownicy wlej 1/4 masy serowej. Na niej ułóż brzoskwinie, zalej pozostałą masą.
4. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw 30 minut w temperaturze 200 st. Następnie zmniejsz ją do 170 st. i piecz jeszcze około 60 minut. Gotowy sernik pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Wielkanocne wypieki - forum >>