Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 340 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 5 białek
- szczypta soli
- 22 dag cukru pudru
- łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy do ciast Delecta
Krem:
- 750 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny Delecta
- cukier wanilinowy Delecta
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru waniliowego
Oraz:
- 4 krążki ananasa z puszki
- 2–3 mandarynki
- 20 dag malin
- owoc kiwi
- 10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
1. Białka z octem i solą ubij na sztywną pianę, równocześnie dosypując cukier puder. Pianę ubijaj tak długo, aż stanie się szklista i śnieżnobiała. Wtedy połącz ją z dwoma rodzajami mąki oraz odrobiną zapachu waniliowego.
2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy ok. 20–22 cm. Na każdym równomiernie rozsmaruj cienką warstwę masy bezowej. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika
i 5 min piecz w temp. 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz dalej 40 minut. Gotowe bezy ostudź.
3. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj z likierem i rozpuszczoną żelatyną. Do połowy śmietanki dodaj pół tabliczki startej czekolady, połowę malin oraz połowę drobno pokrojonych ananasów i cząstek mandarynek. Tym kremem przełóż blaty bezowe.
4. Pozostałym kremem posmaruj wierzch tortu i udekoruj resztą owoców (w tym plasterkami kiwi). Posyp pozostałą startą czekoladą. Do czasu podania tort trzymaj w lodówce.
Pyszne ciasta i desery - forum >>
Tort Pavlova z owocami
Jeden z najlepszych deserów świata!