Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag herbatników
Na krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Na masę winogronową:
- 250 ml soku z winogron
- 10 dag cukru żelującego 3:1
- winogrona do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik z winogronami! Oto wypiek na puszystym biszkopcie, obłożony pysznym kremem i udekorowany soczystymi owocami!
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C.
- Upieczony i dobrze wystudzony biszkopt przekrój ostrożnie na 3 blaty.
- Herbatniki rozdrobnij na masę o konsystencji drobnego piasku.
- Sok winogronowy zagotuj z cukrem żelującym i odstaw, żeby wystygł.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Blaty ciasta przełóż masą winogronową i częścią kremu śmietanowego.
- Połową pozostałego kremu posmaruj boki tortu.
- Pokruszone herbatniki przesyp na płaski talerz.
- Tort weź bardzo delikatnie w dłonie i "poturlaj" go bokiem w talerzu z herbatnikami, aby bok ciasta pokrył się warstwą herbatników.
- Posmaruj wierzch tortu resztą kremu i ozdób winogronami (najlepiej odpestkowanymi).