Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka wody
- 12 dag masła
- szczypta soli
- 12 dag mąki
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
Do przełożenia:
- 400 ml kremówki
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 25 dag serka mascarpone
- owoce do dekoracji, np. 2-3 owoce kiwi, figa, mandarynki
- czekolada w proszku do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik kakaowy!
- W rondelku zagotuj wodę z masłem i solą.
- Wsyp mąkę przesianą z kakao, wymieszaj.
- Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
- Zdejmij z ognia, przestudź.
- Ciasto miksuj z kolejno dodawanymi jajkami, aby było gładkie.
- Niedużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 3 części.
- Każdą rozsmaruj oddzielnie na dnie tortownicy i piecz około 25 minut w temperaturze 230 stopni C. Wystudź.
- Kremówkę i kawałki czekolady podgrzej, mieszając, aż czekolada stopi się.
- Całość wystudź, dodaj cukier puder i wanilinowy, ubij na sztywno.
- Masę połącz z serkiem mascarpone.
- Kiwi obierz, pokrój w plastry, a potem na mniejsze kawałki.
- Blaty ciasta przekładaj kremem i owocami.
- Ostatni blat ciasta udekoruj pozostałym kremem i owocami, oprósz czekoladą.
Zobacz więcej pysznych przepisów:
Jak zrobić ciasto z herbatników?
Jak zrobić ciastka z maszynki?
Ciasto bezowe - przepis
Ciasto Papuga - przepis