Torcik kakaowy - przepis składniki i przygotowanie

Krem przygotujesz z serka mascarpone i białej czekolady!
Weronika Kwaśniak / 19.02.2016 06:45
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik kakaowy - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka wody
  • 12 dag masła
  • szczypta soli
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek

Do przełożenia:

  • 400 ml kremówki
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag serka mascarpone
  • owoce do dekoracji, np. 2-3 owoce kiwi, figa, mandarynki
  • czekolada w proszku do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik kakaowy!

  1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i solą.
  2. Wsyp mąkę przesianą z kakao, wymieszaj.
  3. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  4. Zdejmij z ognia, przestudź.
  5. Ciasto miksuj z kolejno dodawanymi jajkami, aby było gładkie.
  6. Niedużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ciasto podziel na 3 części.
  8. Każdą rozsmaruj oddzielnie na dnie tortownicy i piecz około 25 minut w temperaturze 230 stopni C. Wystudź.
  9. Kremówkę i kawałki czekolady podgrzej, mieszając, aż czekolada stopi się.
  10. Całość wystudź, dodaj cukier puder i wanilinowy, ubij na sztywno.
  11. Masę połącz z serkiem mascarpone.
  12. Kiwi obierz, pokrój w plastry, a potem na mniejsze kawałki.
  13. Blaty ciasta przekładaj kremem i owocami.
  14. Ostatni blat ciasta udekoruj pozostałym kremem i owocami, oprósz czekoladą.

Zobacz więcej pysznych przepisów:

Jak zrobić ciasto z herbatników?
Jak zrobić ciastka z maszynki?
Ciasto bezowe - przepis
Ciasto Papuga - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA