Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 12,5 dag masła
- cukier waniliowy
- jajko
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Nadzienie:
- 20 dag mieszanych orzechów
- 10 dag cukru pudru
- 5 dag suszonych moreli
- 2 jajka
- miąższ z laski wanilii
- 2 łyżki kremówki
- białko do smarowania
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na rogaliki z orzechami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Połowę orzechów zmiel, resztę drobno posiekaj.
- Morele pokrój.
- Orzechy wymieszaj z cukrem pudrem, miąższem wanilii, morelami i kremówką.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm.
- Posmaruj białkiem. Podziel na pół.
- Jedną część ciasta pokrój na 8 prostokątów.
- Na każdym połóż część nadzienia, zwijaj tworząc rogaliki.
- Resztę nadzienia rozłóż na pozostałym cieście.
- Zwiń w roladkę i pokrój na 10 plasterków.
- Rogaliki i ślimaczki ułóż na blaszce, posmaruj resztą białka i piecz 20-30 minut w 195°C.