Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- żółtko
- 5 dag cukru
Na nadzienie:
- 40 dag masy kajmakowej
- 3 banany
- sok z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtko i posiekane masło.
2. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem.
4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 st. C około 15 minut.
5. Na wystudzone ciasto wyłóż masę kajmakową i równo rozsmaruj.
6. Banany pokrój na średniej grubości plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru.
7. Banany ułóż na masie.
8. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na banany.
9. Całość udekoruj masą kajmakową lub kakao.