Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła
- żółtko
Na krem:
- 20 dag serka śmietankowego kremowego
- 25 dag malin
- 10 dag borówek amerykańskich
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki nalewki malinowej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę malinową!
[CMS_PAGE_BREAK]
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Foremkę o średnicy 20 cm, wysmaruj masłem i wyłóż ciastem.
- Nakłuj kilka razy widelcem.
- Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp grochem.
- Piecz 20 minut w temp. 190 st. C, usuń papier z grochem i piecz kolejne 15 minut. Ostudź.
- Żelatynę rozpuść na parze w małej ilości wody.
- Serek utrzyj z cukrem pudrem.
- 20 dag malin i borówki ugnieć widelcem, wymieszaj z nalewką i żelatyną.
- Połącz z serkiem.
- Gdy masa zacznie tężeć, wyłóż na ciasto.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj.
[CMS_PAGE_BREAK]