Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (21 dag)
- 6 dużych brzoskwiń
- 10 dag płatków migdałowych
- 4 łyżki cukru brązowego
- szczypta mielonego cynamonu
- garść borówek amerykańskich
- bita śmietana lub lody waniliowe
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z brzoskwiniami!
- Ciasto połóż na arkuszu papieru do pieczenia.
- W kilku miejscach nakłuj widelcem.
- Boki (ok. 1 cm), zawiń do środka i delikatnie dociśnij, żeby powstał rant.
- Posyp płatkami migdałowymi.
- Owoce opłucz, przekrój na pół, usuń pestkę.
- Miąższ pokrój w cienkie cząstki.
- Ułóż na cieście.
- Posyp cynamonem i cukrem.
- Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temp. 210 st. C, aż rant ładnie wyrośnie i się zrumieni.
- Ciasto podawaj na ciepło.
- Udekoruj opłukanymi i osuszonymi borówkami amerykańskimi.
- Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana lub lody waniliowe.