Szarlotka.

Szarlotka na piątkę

Chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby czym jest szarlotka. Synonimami dla szarlotki będą określenia takie jak: smaczne, puszyste ciasto, które tak wyśmienicie smakuje podawane na ciepło. Co zrobić by szarlotka wyszła tak dobra? Dziś podpowiadamy, jak zrobić szarlotkę na piątkę!
/ 16.09.2011 14:20
Szarlotka.

Wybierz odpowiednie owoce

Dla smaku szarlotki, która swą nazwę wzięła od francuskiego imienia Charlotte (Karolina), bardzo istotne jest przygotowanie dobrego kruchego ciasta. Jednak równie ważne jest nadzienie. Należy zadbać o to, by rozsądnie wybrać owoce do ciasta. Najlepszym wyborem jabłek na szarlotkę będą antonówka, szara reneta albo boyken. Te odmiany w czasie pieczenia uzyskają odpowiednią miękkość. Nie rozpłyną się za bardzo, ale też nie pozostaną zbyt twarde.

Jeśli użyjesz innych jabłek może się okazać, że zanim zmiękną ciasto zdąży przypiec się na kamień. Udana szarlotka nie może być zbyt twarda, dlatego wybór odpowiednich owoców jest tak istotny.

Jaka mąka

Potrzebna będzie mąka pszenna - tutaj polecam szczególnie krupczatkę. Dodatkowo - w zależności od przepisu - zwykle 1 łyżka mąki ziemniaczanej. W poniższym przepisie nie użyjemy jednak maki ziemniaczanej.

Polecamy: Cynamon do wypieków.

Przepis na szarlotkę na 5

Przygotuj: 4 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 kostkę (250 g) masła, 3 żółtka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 całe jaja, do tego – opcjonalnie – 2-3 łyżki smietany.

Do wsadu jabłkowego będziemy potrzebować: 5 dużych jabłek, kilku goździków, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki zmielonego cynamonu.

Przygotowanie szarlotki dobrze jest zacząć od przygotowania ciasta, ponieważ pozostawimy je do schłodzenia. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Ze wszystkich składników wyrabiamy na stolnicy ciasto, w razie potrzeby dodając śmietany. 2/3 ciasta wykładamy da dużą blachę wysmarowaną wcześniej masłem. warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba, ważne, by nie pozostawiać szczelin, przez które mogłoby przywierać do blachy nadzienie. Blachę warto wstawić do lodówki, natomiast pozostałą część ciasta - do zamrażarki - na ok. 2 godziny.

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy goździki, cukier oraz mielony cynamon. Stawiamy na ogniu, podgotowujemy do odparowania soku, przykrywamy i odstawiamy.

Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i podpiekamy spód ok. 20 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, pokrywamy ją pozostałą częścią ciasta startego na grubej tarce. Pieczemy 50 minut w takiej samej temperaturze. Przepis jest odpowiedni dla dużej blachy (20 x 30 cm).

Zobacz także: Co zrobić z nadmiarem sernika i szarlotki?