Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- szklanka cukru
- szklanka białek (7 sztuk)
- szklanka mąki
- szklanka suchego maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag bakalii (orzechy włoskie, morele, rodzynki, żurawina)
- polewa czekoladowa
- bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić pieguska!
- W misce wymieszaj: mąkę, mak i proszek do pieczenia.
- Masło rozpuść w rondelku i wystudź.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj sypkie składniki.
- Następnie dolej przestudzone masło, dorzuć bakalie.
- Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej.
- Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.