Strucla
Składniki:
- 50 dag mąki
- 150 ml mleka
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 4 łyżki masła
- jajko
- 2 żółtka
- masa makowa
- lukier
- skórka pomarańczowa
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn, wyrośnięty dodać do mąki razem z jajkiem, żółtkami utartymi z cukrem i rozpuszczonym masłem, wyrobić, odstawić, wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, ciasto kilkakrotnie złożyć, a potem włożyć do formy keksowej, wyrośnięte piec godzinę w 200°C, przestudzić, polukrować, posypać skórką pomarańczową.
Keks
Składniki:
- 15 dag masła roślinnego
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, skórka otarta z cytryny
- po 5 dag suszonych moreli, rodzynek, migdałów, orzechów włoskich, kandyzowanej papai i ananasa, olej i tarta bułka do formy
Masło zmiksować z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli i skórką otartą z cytryny, delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, a na końcu z obtoczonymi w mące bakaliami, wąską, podłużną formę (keksówkę) natłuścić olejem, posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, piec ok. 1 godziny w piekarniku o temperaturze 180°C, ostudzić, ozdobić kandyzowanymi owocami.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 8 dag masła
- 15 dag cukru
- cukier wanilinowy
- sól, 2 jajka
- po 10 dag orzechów włoskich i rodzynek
- 25 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia, polewa
Czekoladę rozpuścić z masłem, przestudzić, zmiksować z cukrem, solą, jajkami, mąką i proszkiem, wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami, wylać do płaskiej formy, piec 40 min w 180°C, ozdobić polewą.
Tort bezowy
Składniki: 6 białek, łyżeczka soku z cytryny, 25 dag cukru pudru, cukier wanilinowy, szczypta proszku do pieczenia, bita śmietana, kakao, wiórki kokosowe
Białka ubić z sokiem, proszkiem, cukrem pudrem i wanilinowym, z masy wycisnąć na pergamin 3 krążki tej samej wielkości i 10 bezików, suszyć je 2–3 godz. w 130°C, ostudzić, bezowe krążki przekładać śmietaną, oprószyć kakao, tort posmarować resztą śmietany, boki obsypać wiórkami, wierzch udekorować bezikami, oprószyć kakao.
Ciasteczka
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- proszek do pieczenia
- jajko
- cukier wanilinowy, przyprawa do piernika, łyżeczka cynamonu, lukier
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem, przyprawą i cynamonem, posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem, schłodzić, z rozwałkowanego ciasta wycinać ciasteczka, piec ok. 15 min w 200°C, ozdobić.
Warto wiedzieć!
- Migdały podniosą smak i aromat świątecznych wypieków. Ponadto ukoją jelita i pomogą utrzymać w normie cholesterol.
Renata Rowicka