Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 duże jabłka
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki rumu
- 50 g masła
- 1 białko
Przygotowanie:
Zobacz przepis na struclę z jabłkami!
- Ciasto rozmroź w lodówce.
- W tym czasie przygotuj nadzienie.
- Rodzynki wymieszaj z cukrem i rumem.
- Odstaw na bok.
- 50 g masła roztop, dodaj bułkę tartą i przysmaż na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Jabłka wymieszaj z rodzynkami.
- Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia.
- Brzegi posmaruj białkiem.
- Na ciasto wyłóż masę jabłkową i zwiń delikatnie w rulon.
- Zlep końce.
- Z wierzchu posmaruj białkiem i posyp cukrem.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 40 minut.