Ciasta wielkanocne są symbolem umiejętności i doskonałości. Ale aby można było liczyć na moc ciasta, taki produkt musi pochodzić z własnego, domowego wypieku.
Sernik jest idealnym ciastem, nie tylko na święta. A ponieważ dużo osób rezygnuje z jego pieczenia (ze względu na to, że często opada zaraz po wyjęciu z piekarnika), proponuję sernik, który zawsze się udaje. Jest bardzo puszty i wyrośnięty. Sernik z rosą - wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 3 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa:
- 3 kostki sera śmietankowego
- 3 całe jaja
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. mleka
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki blachy do pieczenia.
Składniki masy zmiksować i wylać na ciasto. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. Na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek i 1/2 szkl. cukru. Zapiec na zloty kolor.