Jak wygląda przyrząd do formowania brzegów tortu?
Przyrząd ten składa się z kompletu listew do wyrabiania brzegów tortu. Dzięki owym listwom i specjalnym końcówkom formującym, można uzyskać nawet kilkaset rodzajów wspaniałych wykończeń. Formowanie staje się łatwe i przyjemne. Nie brudzimy sobie rąk, a nawet najbardziej nieznośna masa tortowa bez problemu daje się uformować.
Polecamy: Tort Sachera
Jak to się robi?
Proces formowania masy na brzegach tortu jest następujący:
- Pokrycie boku tortu grubą, gładką warstwą kremu.
- Nałożenie kremu bezpośrednio przed dekorowaniem, co zapobiegnie pęknięciu.
- Umieszczenie klipsów zabezpieczających na bokach uchwytu.
- Dopasowanie ostrzy do szczeliny ( najlepiej ukośną krawędzią ku górze wyrównując je tak, aby wszystkie krawędzie były w jednej linii i skierowane w tę samą stronę).
- Odciśnięcie wzoru na powierzchni lukru (krawędź powinna być utrzymana pod kątem 45 stopni do dekorowanej powierzchni.
- Równomierne prowadzenie ostrza wzdłuż całego tortu (nie dociskać zbyt mocno).
Przyrząd do formowania masy na brzegach tortu czyści się bardzo łatwo. W tym celu wystarczy jedynie wyjąć ostrza i umyć je wraz z uchwytem. Zarówno ręcznie, z użyciem delikatnego detergenta, jak i w zmywarce w specjalnym woreczku.
Zobacz także: Udany tort - po kroku