Przyrząd do formowania masy na brzegach tortu

Przyrząd do formowania masy na brzegach tortu
Przyrząd do formowania masy na brzegach tortu przyda się nie tylko profesjonalnym cukiernikom. Jeśli lubimy domowe torty - warto zainwestować w takie urządzenie - efektowny tort zachwyci gości i zdobędziemy sławę mistrza cukiernictwa. Zdobienie tortów może stać się prawdziwym hobby.
/ 21.12.2009 14:26
Przyrząd do formowania masy na brzegach tortu

Jak wygląda przyrząd do formowania brzegów tortu?

Przyrząd ten składa się z kompletu listew do wyrabiania brzegów tortu. Dzięki owym listwom i specjalnym końcówkom formującym, można uzyskać nawet kilkaset rodzajów wspaniałych wykończeń. Formowanie staje się łatwe i przyjemne. Nie brudzimy sobie rąk, a nawet najbardziej nieznośna masa tortowa bez problemu daje się uformować.

Polecamy: Tort Sachera

Jak to się robi?

Proces formowania masy na brzegach tortu jest następujący:

  1. Pokrycie boku tortu grubą, gładką warstwą kremu.
  2. Nałożenie kremu bezpośrednio przed dekorowaniem, co zapobiegnie pęknięciu.
  3. Umieszczenie klipsów zabezpieczających na bokach uchwytu.
  4. Dopasowanie ostrzy do szczeliny ( najlepiej ukośną krawędzią ku górze wyrównując je tak, aby wszystkie krawędzie były w jednej linii i skierowane w tę samą stronę).
  5. Odciśnięcie wzoru na powierzchni lukru (krawędź powinna być utrzymana pod kątem 45 stopni do dekorowanej powierzchni.
  6. Równomierne prowadzenie ostrza wzdłuż całego tortu (nie dociskać zbyt mocno).

Przyrząd do formowania masy na brzegach tortu czyści się bardzo łatwo. W tym celu wystarczy jedynie wyjąć ostrza i umyć je wraz z uchwytem. Zarówno ręcznie, z użyciem delikatnego detergenta, jak i w zmywarce w specjalnym woreczku. 

Zobacz także: Udany tort - po kroku

Redakcja poleca

REKLAMA