Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
- słoik dżemu, najlepiej pomarańczowego
- 1/2 l śmietanki słodkiej 30%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- cukier puder
- dowolne owoce do posypania - borówki amerykańskie, mrożone maliny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na przekładańca z kremem!
- Na krem zagotuj śmietankę.
- Utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka.
- Do jajek dodaj mąkę ziemniaczaną, miąższ wyskrobany z laski wanilii (lub cukier wanilinowy) i dobrze wymieszaj.
- Do masy jajecznej wlej cienkim strumieniem wrzącą śmietankę (ciągle mieszając), ustaw na małym ogniu i ubijaj krem trzepaczką, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany.
- Zdejmij z ognia i nie przerywając ubijania, ostudź.
- Z ciasta wykrój trzy prostokątne placki takiej samej wielkości i piecz pojedynczo w temperaturze 200 stopni C, aż zrobią się złote. Wystudź.
- Owoce przebierz, opłucz, dokładnie osusz.
- Upieczone i wystudzone placki ciasta posmaruj dżemem, a następnie przygotowanym kremem śmietankowym i posyp owocami.
- Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
- Możesz też udekorować je owocami.