Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych lub gęstej konfitury
- 25 dag masła
Na masę orzechową:
- 4 białka
- 20 dag cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pleśniaka z orzechami!
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
- Dodaj żółtka, posiekane masło i szybko zagnieć ciasto.
- Podziel na 3 części.
- Do dwóch dodaj kakao i jeszcze raz zagnieć.
- Jedno ciemne i jedno jasne ciasto włóż do zamrażalnika na 45 minut.
- Pozostałym ciemnym ciastem wyłóż blaszkę 21 x 21 cm i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki i wierzch posmaruj powidłami.
- Jasne ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłóż na powidłach.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca.
- Wsyp posiekane orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
- Na jasne ciasto równomiernie rozłóż masę orzechową, a na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (funkcji góra - dół) i piecz około 40 minut.
Zobacz więcej przepisów na pyszne ciasta:
Ciasto Papuga - przepis
Jak zrobić karpatkę?
Jak zrobić napoleonkę?
Jak zrobić serową stefankę?
Miodownik - przepis