Pleśniak z orzechami - przepis składniki i przygotowanie

Naprawdę smaczne ciasto!
Weronika Kwaśniak / 26.02.2016 07:03
DRUKUJ PRZEPIS
Pleśniak z orzechami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych lub gęstej konfitury
  • 25 dag masła

Na masę orzechową:

  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pleśniaka z orzechami!

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
  2. Dodaj żółtka, posiekane masło i szybko zagnieć ciasto.
  3. Podziel na 3 części.
  4. Do dwóch dodaj kakao i jeszcze raz zagnieć.
  5. Jedno ciemne i jedno jasne ciasto włóż do zamrażalnika na 45 minut.
  6. Pozostałym ciemnym ciastem wyłóż blaszkę 21 x 21 cm i wstaw na 30 minut do lodówki.
  7. Blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki i wierzch posmaruj powidłami.
  8. Jasne ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłóż na powidłach.
  9. Białka ubij na sztywną pianę.
  10. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca.
  11. Wsyp posiekane orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  12. Na jasne ciasto równomiernie rozłóż masę orzechową, a na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
  13. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (funkcji góra - dół) i piecz około 40 minut.

Zobacz więcej przepisów na pyszne ciasta:

Ciasto Papuga - przepis
Jak zrobić karpatkę?
Jak zrobić napoleonkę?
Jak zrobić serową stefankę?
Miodownik - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA