Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- łyżeczka sody
- 12 dag masła
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 1/3 szklanki miodu
- polewa czekoladowa
Masa:
- 1/2 l mleka
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag kaszy manny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na miodownik!
- Mąkę przesiej z sodą, posiekaj z masłem.
- Jajka utrzyj z cukrem i miodem, dodaj do mąki, zagnieć ciasto.
- Podziel je na 3 części.
- Każdą rozwałkuj i upiecz oddzielnie w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz po około 10 minut w 180°C.
- Blaty wystudź.
- Mleko zagotuj z masłem i cukrem.
- Dodaj opłukaną kaszę, wymieszaj, gotuj do zgęstnienia.
- Gorącą masą przekładaj blaty ciasta.
- Całość zawiń w papier, schłodź.
- Przed podaniem polej polewą czekoladową.