Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie 80 min
Porcja: ok. 400 kcal
Przepis na 24 porcje:
Ciasto:
- 10 jajek
- 35 dag mąki
- 2 torebki cukru waniliowego
- 35 dag cukru
- 6 łyżek soku z pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kg serka mascarpone
- 80 dag kremówki
- 4 łyżki cukru
- 3 torebki cukru z wanilią
- 2 tabliczki dobrej białej czekolady
- 4 śmietan-fiksy
- 2 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia:
- pół szklanki słodkiego naparu kawy
Do dekoracji:
- cukrowa posypka
- świeże kwiaty (np. fiołki, gipsówka)
- Upiecz 2 biszkopty. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj sok z pomarańczy. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem tortownic o śred. 26 cm i 16 cm. Piecz odpowiednio 50 i 30 min (180 st.).
- Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, 3 łyżkami kremówki. Resztę kremówki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec śmietanę połącz z mascarpone.
- Każdy biszkopt przekrój na 3 krążki i skrop kawą. Posmaruj cienko kremem, a następnie złóż w piętrowy tort. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Udekoruj posypką cukrową oraz świeżymi kwiatami.
- Tort podawaj jako deser podczas komunijnego przejęcia.