Panettone

Panettone to włoski rodzaj drożdżowej baby.
Panettone, najsłynniejsze ciasto drożdżowe na Półwyspie Apenińskim.
/ 21.12.2009 14:04
Panettone to włoski rodzaj drożdżowej baby.

Włoska tradycja

Panettone jest robione innym sposobem niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Do jego klasycznej wersji dodaje się rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i kandyzowaną skórkę cykaty (gatunek limonki o grubej, aromatycznej skórce). Do wykonania Panettone używa się naturalnych drożdży. Jednym z głównych składników tego ciasta jest masło, które podgrzane przez około 15 minut sprawi, że wypiek będzie rozpływał się w ustach.

Ciasto świąteczne

Panettone jest we Włoszech tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym. Idealnie nadaje się na świąteczny prezent, którym rokrocznie obdarowywanych jest tysiące Włochów.

Zobacz także: Smakowitości włoskiej północy

Nie każdy to potrafi

Panettone to ciasto specyficzne. Nikt nie piecze go w domu, gdyż to zbyt karkołomne zadanie. W procesie pieczenia musi być spełnionych zbyt wiele warunków, co odstrasza kucharzy amatorów. Jednakże, czego nie można upiec, można kupić na terenie całych Włoch.

Polsko-włoskie różnice

We Włoszech Panettone sprzedaje się wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zupełnie inaczej jest w Polsce, gdzie moda na to ciasto jest całoroczna. Największym powodzeniem cieszy się na Wielkanoc, zastępując niekiedy tradycyjną babę.
Panettone można jeść z konfiturami.

Panettone przechowuje się szczelnie opakowane. Można je trzymać zarówno w lodówce, jak i na widocznym miejscu w kuchni, by mogło cieszyć oczy jak największej liczby łasuchów.

Polecamy także: Jak zrobić deser panna cotta?

Redakcja poleca

REKLAMA