Włoska tradycja
Panettone jest robione innym sposobem niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Do jego klasycznej wersji dodaje się rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i kandyzowaną skórkę cykaty (gatunek limonki o grubej, aromatycznej skórce). Do wykonania Panettone używa się naturalnych drożdży. Jednym z głównych składników tego ciasta jest masło, które podgrzane przez około 15 minut sprawi, że wypiek będzie rozpływał się w ustach.
Ciasto świąteczne
Panettone jest we Włoszech tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym. Idealnie nadaje się na świąteczny prezent, którym rokrocznie obdarowywanych jest tysiące Włochów.
Zobacz także: Smakowitości włoskiej północy
Nie każdy to potrafi
Panettone to ciasto specyficzne. Nikt nie piecze go w domu, gdyż to zbyt karkołomne zadanie. W procesie pieczenia musi być spełnionych zbyt wiele warunków, co odstrasza kucharzy amatorów. Jednakże, czego nie można upiec, można kupić na terenie całych Włoch.
Polsko-włoskie różnice
We Włoszech Panettone sprzedaje się wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zupełnie inaczej jest w Polsce, gdzie moda na to ciasto jest całoroczna. Największym powodzeniem cieszy się na Wielkanoc, zastępując niekiedy tradycyjną babę.
Panettone można jeść z konfiturami.
Panettone przechowuje się szczelnie opakowane. Można je trzymać zarówno w lodówce, jak i na widocznym miejscu w kuchni, by mogło cieszyć oczy jak największej liczby łasuchów.
Polecamy także: Jak zrobić deser panna cotta?