pączki z piekarnika fot. Adobe Stock

Najlepsze przepisy na pączki z piekarnika

Pączki z piekarnika to odchudzona wersja tych karnawałowych łakoci. Pączki z piekarnika wcale nie smakują gorzej od tych smażonych w głębokim tłuszczu, możesz przygotować je na drożdżach lub w wersji serowej.
/ 28.01.2021 08:40
pączki z piekarnika fot. Adobe Stock

Pączki z piekarnika nie posiadają wprawdzie charakterystycznej jasnej obrączki, za to są równie miękkie i puszyste, jak te smażone w tłuszczu. Oto 3 przepisy na pączki z piekarnika: tradycyjne z drożdżami, serowe i ziemniaczane.

Tradycyjne pączki z piekarnika

Drożdżowe pączki pieczone w piekarniku są nieco jaśniejsze, niż te smażone. Z wyglądu przypominają bułeczki, ale są naprawdę smaczne.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • konfitura z wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzej by było delikatnie ciepłe. Wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Roztop masło i ostudź.
  3. Żółtka, cukier i 1 jajko ubij w kąpieli wodnej. Przelej do dużej miski.
  4. Do miski z jajkami wsyp pozostałą mąkę i zaczyn. 
  5. Wyrabiaj, powoli dodając masło. Po kilku minutach przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na grubość około 1 cm i wycinaj szklanką kółka.
  7. Na każdy krążek nałóż niewielką porcję konfitury i sklej. Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pączki przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, by podrosły.
  9. Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w piekarniku przez około 15  minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.

drożdżowe pączki z piekarnika
fot. Adobe Stock

Pączki z piekarnika z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 300 g masła,
  • 450 ugotowanych, zmielonych ziemniaków,
  • 130 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżka wódki,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • dżem do nadziewania.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop i ostudź.
  2. Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki, przygotuj zaczyn. Przykryj i odstaw na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na gładkie ciasto. Powinno się kleić (nie podsypuj mąką) i być elastyczne. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie. 
  5. Łyżką odrywaj porcje ciasta, rozpłaszczaj w dłoni i nakładaj dżem. Zlepiaj małe, zgrabne kulki i układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zachowuj odstępy - pączki jeszcze podrosną. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Powinny podwoić objętość.
  7. Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 15 - 20 minut.

Pączki z piekarnika z ziemniakami
fot. Adobe Stock

Serowe pączki z piekarnika

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 250 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajko, włóż ser, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj do masy serowej. Wyrób na gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj wałek i pokrój na krążki. Z każdego uformuj kulkę i lekką spłaszcz ją.
  4. Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po upieczeniu oprósz pączki z piekarnika cukrem pudrem.

Serowe pączki z piekarnika
fot. Adobe Stock

Zobacz inne przepisy na pączki:
Pączki bez drożdży
Pączki wiedeńskie
Pączki z serka homogenizowanego