Składniki:
- 1 kg jabłek
- puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- 3 galaretki cytrynowe
- sok oraz miąższ z całej pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na mus mleczny z jabłkami!
- Jabłka umyj.
- Z jednego odkrój plasterek i podduś na maśle.
- Formę o średnicy 28 cm wysmaruj olejem, wyłóż pergaminem (dół i boki).
- Na dnie ułóż podduszony plaster jabłka.
- Resztę jabłek obierz, pokrój, lekko podduś z sokiem i skórką z pomarańczy.
- Wsyp cynamon, ostudź.
- Galaretki rozpuść w 2/3 l wrzątku, ostudź, połowę wlej do jabłek.
- Mleko ubij, wlej resztę galaretki.
- Na dno formy wlej 1/2 musu, odstaw.
- Nałóż jabłka.
- Na tężejącą galaretkę z jabłkami nałóż resztę musu.
- Posyp płatkami z orzechami.
- Chłodź przez 3 godziny.
- Całość wyjmij z formy i odwróć.