Muffinki czekoladowe przygotowywane na bazie kakao z dodatkiem czekolady deserowej, mlecznej lub białej zachwycają smakiem i wilgotna teksturą. Ich pochodzenie od lat jest tematem sporu pomiędzy Brytyjczykami i Amerykanami. Muffinki czekoladowe z czekoladą, muffinki czekoladowe z budyniem lub kremem – sprawdź nasze przepisy!
Muffinki czekoladowe z czekoladą
Oto składniki na muffinki czekoladowe z czekoladą:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki draży czekoladowych
- pół szklanki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
- pół szklanki jogurtu
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
Jak zrobić muffinki czekoladowe z czekoladą?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia muffinek smarujemy dowolnym tłuszczem lub wykładamy papilotkami. W misce mieszamy mąkę, draże czekoladowe, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce mieszamy mokre składniki – jajko, jogurt, mleko i olej. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki, pozostawiając niewielkie grudki. Wypełniamy foremki do ¾. Muffinki czekoladowe pieczemy przez 20 minut. Tak przygotowane serwujemy z ulubiona polewą czekoladową lub owocami.
Muffinki czekoladowe z budyniem: przepis
Oto składniki na muffinki czekoladowe z budyniem:
Ciasto:
- łyżka kakao
- szklanka mąki
- pół łyżki sody oczyszczonej
- 50 gram cukru
- pół szklanki mleka
- jajko
- łyżka oleju słonecznikowego
Budyń:
- 2 opakowania budyniu
- 30 gram czekolady gorzkiej posiekanej
Jak zrobić muffinki czekoladowe z budyniem?
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia smarujemy dowolnym tłuszczem. W misce mieszamy suche składniki – kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce mieszamy mleko i jajka. Wszystkie składniki łączymy i formujemy gładką masę. Przekładamy do foremek i wypełniamy je w ¼ - pieczemy przez 15 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy do roztopienia w gorącym budyniu. Za pomocą szprycy wypełniamy środek każdej muffinki czekoladowej.
Muffinki czekoladowe z kremem: przepis
Oto składniki na muffinki czekoladowe z kremem:
Ciasto:
- ¾ szklanki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka wrzącej wody
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietanki
- 1,5 szklanki mąki
Krem:
- ¾ kostki masła
- pół szklanki kakao
- łyżka mleka
- 2 szklanki cukru pudru
Jak zrobić muffinki czekoladowe z kremem?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia. W misce mieszamy kakao i sodę oczyszczoną. Dodajemy wodę i łączymy. W drugiej misce łączymy ze sobą roztopione masło, cukier i sól. Do mieszanki dokładamy jajka i żółtka. Wszystkie masy łączymy ze sobą i dosypujemy mąkę. Wykładamy formę ciastem i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Muffinki czekoladowe wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy przez 2 minuty i dodajemy kakao i mleko. Cukier puder na koniec ubijamy z masą maślaną do uzyskania lśniącego kremu.
Zobacz inne przepisy na desery