30 minut
390 kcl
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 10 dag cukru pudru
Na masę:
- 4 pomarańcze
- 4 mandarynki
- 15 dag cukru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cytryna
Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, żółtko i cukier puder. Szybko zarobić kruche ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 2–3 godziny do lodówki, by się schłodziło.
Pomarańcze i mandarynki obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondelka, wymieszać z cukrem, mieszając dusić aż staną się półprzezroczyste. Wymieszać z kandyzowaną skórką, przyprawić sokiem z cytryny.
Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciasto traci swą twardość. Do masy można dodać 1–2 jabłka albo kilka fig i daktyli. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka albo namoczone i pokrojone bakalie najlepiej dodać na początku gotowania masy.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, pofalować brzeg. Upiec na rumiano w 200oC, przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę cytrusową, wyrównać powierzchnię, ozdobić.
Pamiętaj!
Mazurek najlepiej udekoruj kandyzowanymi owocami, plasterkami cytrusów lub galaretkami w cukrze. Dobrze będzie się też komponował z migdałami w płatkach – możesz nimi posypać wierzch ciasta.
Zdjęcia: Food Pictures
Wielkanocne baby i mazurki - forum >>