Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
Porcja 420 kcal
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 10 dag mąki
- 5 dag mielonych migdałów
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
Masa serowa:
- 15 dag białego sera
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- miąższ z połowy laski wanilii
Dodatkowo:
- masło do tortownicy
- opakowanie gotowego zielonego i czerwonego lukru
- orzechy do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Z mąki, migdałów, cukru, masła, żółtka zagnieć ciasto, chłodź 30 minut. Następnie cienko rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 19 centymetrów. Nakłuj kilkakrotnie widelcem. Przykryj pergaminem, wysyp fasolą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie zdejmij pergamin z fasolą, piecz ciasto kolejne 5 minut.
2. Na masę: utrzyj masło z cukrem, dodaj ser, żółtka, miąższ z wanilii.
3. Masę przełóż na podpieczony spód. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Gotowe ostudź. Udekoruj gotowym zielonym i czerwonym lukrem oraz ulubionymi orzechami.
Wielkanocne przepisy - forum >>